Nak ingatkan kat semua pengunjung yang sudi blogwalking kat sini tolong tekan tajuk kat dalam entry ni dulu.. ok?kalau tak, dia tak loading normal.. Thanks.. ^^
Assalamualaikum ^^ Thanks sudi singgah.. jangan lupa tinggalkan jejak kat chatbox senang see^^ ada masa Mayra singgah your's blog.. ok? ^^

Jumaat, 2 Januari 2015

SALAM MAULIDUR RASUL

Assalamualaikum Warahmatullahhi Wabarokatu 
and 
Allahuma Sollia'la Saiyidina Muhammad Waa'la Alisaiyidina Muhammad ^^

What about  today?

3 Jan 2015 M equally 12 Rabiul Awal 1436 H 


Semua dah al maklum bahawa hari ini
Hari kelahiran Nabi kita!
Siapa?
Of Courselah 

     NABI MUHHAMMAD S.A.W     


Demi menyambut hari ini.. saya ingin mencoret 
ilmu yang di amanah kan kepada saya untuk 
anda semua.. 



Kepimpinan Rasulullah di Madinah
Persaudaraan Antara Muhajirin Dan Ansar
First korang perlu tahu 'Siapa Muhajirin' dan 'Siapa Ansar'
Golongan Muhajirin ialah
 Pengikut Rasullulah s.a.w yang berhijrah dari Mekah ke Mekah .
Golongan Ansar ialah
Penduduk asal Madinah yang telah memeluk agama Islam terdiri dari kaum Aus dan Kazraj.
Rasulullah s.a.w telah mempersaudarakan mereka dengan sistem 'saudara angkat'
[bijaknya Rasullulah]^^
bermaksud setiap orang Muhajirin akan mempunyai saudara angkat daripada golongan Ansar

Kalau korang semua nak tahu melalui sistem saudara angkat terjadilah sebuah
hubungan kasih - sayang dan persaudaraan yang sangat mendalam antara mereka,
macam saudara kandung sendiri
[bestnya !]^^

Melalui hubungan kasih - sayang , bekerjasama, tolong - menolong, bersatu padu dan bantu membantu atas dasar Akidah Islam yang satu.

Kedua - dua kaum ini telah banyak membuat pengorbanan
demi agama yang Mulia ni..




Pengorbanan Muhajirin
*Meninggalkan keluarga, harta, dan tanah air { Mekah ) demi menyahut seruan hijrah.
*Bergadai nyawa dan mengharungi pelbagai penderitaan semasa dalam perjalanan hijrah .
*Menghadapi kesusahan dan keperitan untuk memulakan kehidupan baru di Mekah.
Pengorbanan Ansar
*Menghulurkan bantuan harta , tenaga, dan tempat tinggal kepada Muhajirin.
*Menawarkan isteri dan anak untuk dikahwini.
*Membari perlindungi kepada Muhajirin.
*Sama - sama berjuang untuk mempertahankan Islam.



Okey sahabat semua Mayra off dulu.
Semoga kita melakukan sesuatu yang bermakna dan bermanfaat hari ini dan kemudian 

Assalamualaikum .. ^^

0 comments:

Chrome Pointer