Nak ingatkan kat semua pengunjung yang sudi blogwalking kat sini tolong tekan tajuk kat dalam entry ni dulu.. ok?kalau tak, dia tak loading normal.. Thanks.. ^^
Assalamualaikum ^^ Thanks sudi singgah.. jangan lupa tinggalkan jejak kat chatbox senang see^^ ada masa Mayra singgah your's blog.. ok? ^^

Isnin, 8 Disember 2014

Ayam masak Kunyit

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarokatu and
Allahumassollia'la Saiyidina Muhammad Waa'lalisaiyidina Muhammad ^^


Ammacam sihat ke semua?
Harap sihat walafiat..
buat masa ni aku sihat Alhamdullilah  .. yeah! sihat atas^ sampai bawah....

malas nak bebel panjang - panjang...

wokey now kita straight to the point! ---------------------> Ayam Masak Kunyit

Ayam Masak Kunyit ku.....




Nampak sedap kan ? menyelerakan kan ? [ perasan jap, hehe]

of course... !!! hehe

so ini bahan - bahan yang diperlukan.. :-

1.    Minyak masak
2.  1/ 2 kg  Ayam 
3.   1 sudu  Kunyit 
4.   1 ikat    Kacang panjang 1 ikat *potong seinci
5.   5 ulas   Bawang putih 5 ulas *tumbuk @ cincang
6.  15 biji   Cili padi 15 biji * masuk bulat- bulat @ ketuk dengan lesung batu kat dapur tu 
7.   Garam secukup rasa
8.   Serbuk perasa secukup rasa  

    yang ada tanda [ * ] tumis.

Ini caranya.. :-

1. Potong ayam dalam ketulan kecil..

2. Panaskan kuali .. setelah panas..masukkan minyak masak .. 
    dah siap basuh.. gaulkan ayam dengan garam dan kunyit seperti biasa 
    angkat ayam jangan terlampau garing .. nanti kering sangat kureng sedap..

3. Tinggalkan sedikit minyak untuk menumis.

4. Tumiskan bawang putih dan cilipadi, kemudian masukkan kacang panjang gaul - gaulkan         .....      kemudian masukkan garam dan kunyit.

5. Setelah masak sebati garam kunit tadi, masukkan ayam yang telah digoreng tadi..

6. SIAP !! ~~~~~~~ Alhamdulillah.. 




Selamat mencuba... : ' )



2 comments:

Ana Nur berkata...

Assalammualaikum. Hang msak ka ? Sdap nmpk !!!!

A'aisyah Humairah berkata...

Waalaikumussalam...
Hahaha.. masak apa?
Tengoklah tajuk sayang~~

sedap ea?
makasih makasih.. :P

Chrome Pointer